Első karakter
Közélet
Palkovics László lemondása után Lantos Csaba konzervatív beállítottságú üzletember veszi kezébe miniszterként az energiaügyeket, a megszűnő ipari minisztérium egyéb feladatköreit pedig szétosztották a kabinetben. Lázár Jánosnak, Nagy Mártonnak és Csák Jánosnak is bővült a portfóliója.
Soha nem látott mértékű érdeklődés tapasztalható a latin-amerikai térségben is a magyar jobboldal és eredményei iránt: inspirációt látnak benne, és erőt akarnak belőle meríteni.
Dühös a baloldal. Próbálja így, próbálja úgy, de a magyarok nem kérnek belőle.
A volt SZDSZ-es Hack Péter elismeri, hogy a taxisblokád kitörésekor a hatalom megszerzése kísértette pártját, Kónya Imre, az MDF akkori frakcióvezetője szerint viszont Göncz Árpádot és az SZDSZ-t közösen terheli a felelősség a konfliktus kiéleződéséért. Páros interjú a Blokád című film apropóján.
Változtatni kell az életvitelünkön, véget kell vetni a pazarlásnak – véli Gianni Annoni. Hogyan vizsgázik az EU válságkezelésből? Mit szól Giorgia Meloni győzelméhez? Interjú.
Külhon
A Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről szóló bírósági eljárásban az európai népek mérték össze erejüket az uniós bürokráciával – s az utóbbi nyert. A fejlemények rávilágítanak: a kisebbségek védelme csupán politikai szándék kérdése, a jog pedig kudarcot vall.
Külföld
Párbeszédre van szükség a háborúban – mondja a Stanford Egyetem professzora. Interjú szuverenitás szerepéről és kelet-közép-európai kihívásokról.
Egyre durvábban szűkülnek a szabadság terei Oroszországban: a médiától a boltokon át a munkahelyekig megváltoztatta a nép életét a háború, a szabad szólás lehetősége pedig gyakorlatilag ellehetetlenült.
Hamis hírek, gyűlöletbeszéd, közpénzek elherdálása – Németország közmédiumai, a ZDF és az ARD krízisbe kerültek, a lakosság négyötöde nem akarja tovább finanszírozni őket.
Makronóm
A járvány alatt látott 30-40 százalékos forgalomnövekedéstől idén el kell búcsúzniuk a webáruházaknak. A 2022-es évre 10 százalék körüli, az inflációnál kisebb bevételnövekményre lehet számítani; nő ugyan a karácsonyra szánt összeg, több, nagyobb ajándékra nem futja belőle.
Meta
Idén szeptemberben volt Gyarmati Fanni 110. születésnapja, de Radnóti Miklós özvegyének életében – és Radnóti szocializmus alatti recepciójában – máig akad feltárnivaló a történészek számára.
Könyvek a jövőről
Minden civilizációban próféták, nomádok, hősök és művészek generációi követik egymást. Ez a négy fordulat alkotja a növekedés, az érlelődés, a káosz és az újjászületés történelmi ritmusát. Amerika 2025 körül léphet következő ciklusába – jósolta az 1990-es évek egyik legnagyobb hatású könyve, s az elmélet azóta csak izgalmasabb lett.
Jegyzet
A különbözőségre törekvést elsöpörni látszik az egyformaság kultúrája, ami lassan, de biztosan elvezet a nemzeti karakterek felolvadásához.
Sport
A hazai sportvilágot durva mélyütésként érte a Liu testvérek országváltási kérelme. A bejelentésre szélsőséges érzelmekkel reagáltak a sport- és a közélet szereplői: elköltött súlyos adóforintoktól, visszafizetendő állami támogatástól és szakmai bizalomvesztéstől hangos a nyilvánosság, pedig csupán egy egyre gyakoribb jelenség szemtanúi vagyunk.
Élet
Az esélyesek között emlegették, mégis nagy meglepetést okozott, hogy az első teljes hazai Michelin-kalauzban a tatai étterem rögtön két csillagot kapott; Interjú Pesti Istvánnal.
Indulok, ahogy mondani szokták, otthonról hazafelé.
Utolsó Figyelmeztetés
A totalitárius uralom ideális alattvalója az olyan ember, aki nem látja a tény és a fikció, az igaz és a hamis közötti különbséget.