Október 23., kedd

2016-10-23 23:59:11

Illyés Gyula
Atlantisz sorsára jutottunk
Az előadás után közös vacsora. Ennek vége felé mögém lépett Szekrényesi, s még titokként súgta fülembe: Pesten utcaharc, igen sok halott a rádió körül.

„1956. október 23-án délelőtt Miskolcra indultunk autón Sz[abó] L[őrinc] szerzőestjére Fl[óra], Sz[abó] L[őrinc] felesége, leánya s én. (Hetekkel előbb elvállaltam a bevezetőt.)

Az autó már a ház előtt volt, amikor az Írószövetség egyik titkárnője telefonált, hogy délben elnöki ülés. Mondtam, [hogy] már a nevünk is ki van plakátozva.

Délután 3 felé érkeztünk meg, Bihari Sándor [és] Szekrényesi [Lajos] várt bennünket. Öt óra után a városházára mentünk, fogadás volt. Itt Földvári Rudolffal ismerkedtünk össze.

Az előadás után közös vacsora. Ennek vége felé mögém lépett Szekrényesi, s még titokként súgta fülembe: Pesten utcaharc, igen sok halott a rádió körül. Az eredeti terv szerint Miskolcról másnap Sárospatakra kellett volna mennünk a diákokhoz, onnan pedig még aznap Debrecenbe – már közös szerzői estre.”

(Részlet Illyés Gyula Atlantisz sorsára jutottunk – naplójegyzetek 1956-1957 című könyvéből. A kiadvány megvásárolható a Magyar Szemle szerkesztőségében.)