John Lukacs: A nemzeti egység miatt volt kivételes 1956

2016. november 6. 17:34
1956 azért volt különleges esemény, mert egy volt a közvélemény és a néphangulat – jelentette ki a Victims of Communism Memorial Foundation által a George Washington Egyetemen rendezett november 3-i előadáson John Lukacs történész. Tudósításunk Washingtonból.

A nyugati társadalmak gyakran feledékenyek a kommunizmust illetően, amit kihasználnak a cinikus, szocialista demagógok – jelentette ki Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány (VOC, Victims of Communism Memorial Foundation) elnöke Washingtonban, november 3-án, a George Washington Egyetemen, mielőtt a pulpitushoz invitálta volna John Lukacsot, a Philadelphiában élő magyar történészt, hogy az 1956-os forradalomról beszéljen.

„Közvélemény és néphangulat nem ugyanaz, ráadásul évszázadok után először az 1956-os forradalom és szabadságharc idején esett egybe a kettő” – jelentette ki John Lukacs, leszögezve: szerinte ezért egyedi és különleges az ’56-os forradalom. Kevés olyan esemény volt ugyanis a magyar történelemben, amikor így megvalósult volna a nemzeti egység.

John Lukacs felidézte Winston Churchill brit kormányfő és Charles de Gaulle francia tábornok, későbbi francia elnök egy második világháború utáni szóváltását is, amikor Churchill azt mondta de Gaulle-nak: nem tud ugyan mit tenni a közép-európai orosz terjeszkedés ellen, de szerinte a Szovjetunió nem fogja tudni megemészteni Közép-Európát. Churchill a fellelhető iratok szerint úgy vélekedett: a nyolcvanas években már nem lesz kommunizmus Közép-Európában. 

Lukacs egyedi álláspontot fejtett ki Sztálinnal kapcsolatban is: a szovjet diktátor igazából nem volt kommunista, inkább cárként viselkedett, országa geopolitikai érdekeit nézte, s ezért is végeztette ki a nemzetközi kommunizmust promotáló Trockijt. 

Nagy Imre Lukacs szerint hibát követett el, amikor bejelentette a kilépést a Varsói Szövetségből, hiszen ekkor döntötte el Hruscsov, az 1953-ban elhunyt Sztálin utóda, hogy beavatkoznak Magyarországon. 

A magyarországi szovjet nagykövetségi pozíció nem tartozott a fontosabbak közé – fejtegette Lukacs. Szerinte Andropov budapesti szovjet nagykövet és felesége nagyon felháborodtak a forradalmon, s Andropov „találta fel” Kádár Jánost – kellett ugyanis egy kommunista, aki mégsem Rákosi vagy Gerő. Ez már kompromisszum volt a szovjet oldal részéről. 

John Lukacs megjegyezte: Hitler öngyilkos lett, de olyanról nem tud, hogy 1956 miatt egy kommunista is öngyilkos lett volna. 

Hozzátette: a hidegháború idején az amerikai elnökök tisztában voltak vele, hogy a Szovjetunió nagyhatalom, és így is kezelték. Ma viszont az elnökségre pályázó két jelölt nincs ezzel tisztában, s főleg nem érti ezt az amerikai Demokrata Párt. 

John Lukacs után Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, történész beszélt arról, hogy az 1956-os forradalom a huszadik századi történelem egyik kikristályosodási pontja volt, amikor a szabadság utáni vágy felülírta a reálpolitikát. 

Végül Baranyi Márton, a Terror Háza volt munkatársa, a Brain Bar Budapest projektvezetője szólalt fel. Mint mondta, aznap a Smithsonian Museumban járt, ahol az Intel egyik alapítójának nevével is találkozott. Andrew Groove, azaz András István gróf 1936-ban született Budapesten, és 1956 után hagyta el Magyarországot. 

Baranyi hozzátette: ma az iskolában ritkán jutnak el az ’56-os forradalomig a diákok, és nem fogják fel az akkori események jelentőségét. Ez ugyanakkor jó is, mivel természetes számukra az, amiért a forradalmárok harcoltak. 

Fotók: Szilvay Gergely

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tegyél elemet a napodba!
Meg az egysegedbe.

Te honnan tudod, melyik nagyhatalom mivel rendelkezik?
Honnan tudod, ki is az igazi nagyhatalom?
Méh az is lehet, van egy "harmadik".
Mit gondolsz, ha eddig is nem tartottak volna egymástól, akkor együtt igázták volna le Kelet-Európát, most lenne egy Brexit és Aleppo még mindig "fontos térség" lenne?
Ne röhögtess!

Nem véletlenül bohóckodik a ballib minden vonalon.

Kevésbé kockázatos a nemzeteket szétverni, mint túlélni egy harmadik világháborút.
Manapság már lejárt a forradalmak ideje, most a hülyítés megy ezerrel és a technikai rombolás.

Nagy veszteség, Isten nyugosztalja!

(Megdöbbentett a hír, nem is tudtam, hogy beteg volt).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés