Távirat a brit külügyminisztérium számára (1956. október 30.)

2016. október 30. 16:22

Leslie Fry
Insights 1956
A feladatunk annak elősegítése, hogy az oroszok presztízsveszteség nélkül visszavonulhassanak, látszólag a jelenlegi magyar rezsim kérésére, anélkül, hogy úgy tűnjön, hogy anti-kommunista magyarok űzték volna ki őket.

12:09

„A város kedélye megint csúnyára fordult, és a harcok újra elharapóztak. A rezsim bejelentését, mely szerint a forradalmárok fegyverletételét követően az oroszok 24 órán belül visszavonulnak nem szabad kész ténynek vennünk. Én ebben kételkedem, és egészen biztos vagyok benne, hogy addig amíg ebben a városban orosz erők vannak, az ellenségeskedés sem fog alábbhagyni. (...) Ha az oroszok szeretnék ezt az országot a kommunizmus uralma alatt tartani, erősítést kell küldeniük, és még erősebb elnyomást kell gyakorolniuk. De elképzelhető, hogy nem hajlandóak szembenézni ezzel a lehetőséggel, ez esetben azonnal vissza kell vonulniuk, bár ez (ahogyan ezt látniuk kell) minden bizonnyal a rezsim összeomlásához vezet. (...) Ezeket feltételezve a feladatunk annak elősegítése, hogy az oroszok presztízsveszteség nélkül visszavonulhassanak, látszólag a jelenlegi magyar rezsim kérésére, anélkül, hogy úgy tűnjön, hogy anti-kommunista magyarok űzték volna ki őket.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"ellenkező esetben egy lájtosabb országvezetés volt várható, ahogy 1955-ben még Nagy Imrét is leváltotta Hegedűs András."

Hegedus egyaltalan nem volt "lajtosabb" Nagy Imrenel, sot, o Rakosi embere volt. 53 utan ugyanis az oreg elkezdte feltolteni a vezetest uj, fiatalabb, neki huseges kaderekkel akikre tamaszkodhatott Naggyal szemben (aki viszont teny hogy 53-55 birta Moszkva bizalmat), ilyen volt Hegedus, Piros, Kovacs, stb...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés