A pártház ostroma (1956. október 30.)

2016. október 30. 17:50
Nagyon szép idő volt. Jancsival a naplónkat írtuk. Nagyon sok repülő járt a levegőben. Röpcédulákat dobáltak, de balszerencsénkre a Corvin tetejére estek. Ma jelent meg először a »Függetlenség« c. napilap. Délelőtt ugyan nem lőttek, de délután versenyeztek a mennydörgéssel. Apu később elment megnézni, hogy mi van. Mikor hazajött, azt mondta, hogy a felkelők két ávóst felakasztottak lábuknál fogva egy fára.
„Reggel már a »Tanár úr kérem«-ből olvastam. Délelőtt Jancsinál voltam. Már a nagyszobában dolgoztunk. Nagyon szép idő volt. Jancsival a naplónkat írtuk. Nagyon sok repülő járt a levegőben. Röpcédulákat dobáltak, de balszerencsénkre a Corvin tetejére estek. Ma jelent meg először a »Függetlenség« c. napilap. Délelőtt ugyan nem lőttek, de délután versenyeztek a mennydörgéssel. Később megtudtam, hogy a Kommunista Párt székházát lőtték, ami a Tisza Kálmán téren van. Apu később elment megnézni, hogy mi van. Mikor hazajött, azt mondta, hogy a felkelők két ávóst felakasztottak lábuknál fogva egy fára. Az egyik rendőrruhában, a másik pedig magyar páncélosezredes ruhában volt. Mind a kettő részeg volt, borosüveggel a kezükben mentek és énekeltek, mikor az egyetemisták elfogták őket. Mindkettőjüknek kokárda volt a gomblyukában, azért, hogy megtévesszék a felkelőket, mert a felkelők üldözték az ávósokat. Az egyetemisták azonban nem tudták mind elfogni az ávósokat, mert azok a 2 emelet mélyen fekvő pincébe menekültek. Erre az egyetemisták vizet engedtek a pincébe, de hiába, mert később meg-tudták, hogy a földalattival van összefüggésben. Ma még itt volt Kolics bácsi, aki a Práter utcában lakik. Azt mondta, hogy ott volt ám nagy rombolás, mert velük szemben van az iskola, amely tele van felkelővel és ezért ezt is lövik az oroszok. De már az iskolában is összekeveredtek az ávósokkal, és találtak egy titkos leadót és egy ávósruhát. Este a rádió már Szabad Kossuth-rádió néven jelentkezett, és bemondta, hogy megalakult a nemzetőrség, Mindszentyt kiszabadították.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tulkapasok elofordulnak. Ahogy Lenin is megmondta: forradalmat kesztyus kezzel nem lehet csinalni.

Persze valahogy az ingerkuszobet mindig tullepi nehany "artatlan" AVH-s meglincselese azoknak, akik egy sohajjal (forradalom volt ugye...) elintezik pl a cari csalad gyerekeinek legyilkolasat.

nem a fellogatassal volt a baj, csak be kene tartani a sorrendet, eloszor targyalas, aztan itelet, aztan fellogatas.

mindenesetre mondasz valamit...
az az ossze-vissza allaspont amit a szovjet partvezetes Magyarorszaggal es Rakosival kapcsolatban kepviselt, hogy Berija Nagyot tolta (ugye meg emlekszunk hogy a kelet-berlini felkelessel "indokoltak" utana hogy nem lehet az onallo NDK-t feladni) de Hruscsovek is eleinte, aztan 55-ben Rakosit Naggyal szemben (az emlekiratai szerint pl kulon telefonaltak Moszkvabol 55 december 21-en hogy el ne felejtsenek megemlekezni Sztalin szuletesnapjarol), majd megint Nagyot... Levaltattak Farkast a hadsereg elerol es felcsereltek Bataval akinek tapasztalata alig volt, kozben megrendeztettek Rajk ujratemeteset szandekosan olymodon hogy nagy politikai tuntetesse noje ki magat... (Rakosinak ilyen eszebe nem jutott volna ha nem szolnak ra Moszkvabol).
Raadasul a part szocsove a Szabad Nep nemhogy elitelte volna a 23-i tuntetest, hanem meg batoritotta is (egesz 25-eig de meg 28aig is kb), amibol az atlagember is batorsagot merithetett hogy kimenjen...

Sok jel utal arra, hogy szandekosan hagytak ennyire elharapozni a helyzetet.
Ha a XX. kongresszus utan rogton lemondatjak Rakosit, (vagy meg se tartjak azt a kongresszust), sokminden maskepp alakult volna.

Raadasul mindazt amivel Hruscsov Berijat vadolta, kesobb maga tette meg.
Az NDK feladasanak vadja : o maga megtette Ausztriaval 55-ben.
Tito "elvtarskent" emlegetese es a jugoszlav viszony helyrehozasa: o maga jart canossat Titonal nemsokra ra.
Sztalin ellenesseg: ki is mondta utana a beszedet a huszadik kongresszuson?

szoval kilog a lolab nem kicsit.

Nem állítom, hogy a "naplórészletet" most hamisították, de az biztos, hogy nem szemtanúk, hanem az akkori zaklatott napok felfokozott légkörében gyakori rémhírek lenyomata.A földalattival összeköttetésben levő pince léte közönséges városi legenda, mint amilyeneket a Köztársaság téri ÁVH-s börtönökkel kapcsolatosan vízionált a felfokozott hisztéria. A "kokárdás ávósokkal" kapcsolatos megjegyzés egyenesen nevetséges. Mint ahogy a pincék elárasztása is.
Szemenszedett hazugság az egész.
Csics Gyula, ha élő alak volt egyáltalán, notórius hazudozó volt. Lejáratja a forradalom emlékét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában