Tűzszünet volt, de lőttek (1956. október 28.)

2016. október 28. 17:39

Jött Géza bácsi, apu nagybátyja Budáról. Azt mondta, hogy míg ideért, hatszor igazoltatták. Ebéd utánra megjött Gyula és azt mondta, hogy vagy 800 tank és 250 kocsi lőszer jött a város felé. Délben elrendelték a tűzszünetet, de azért mégis lőttek.

„Reggel sokat olvastam a »Tom Sawyer kalandjai«-ból. Gyula gyalog a nagymamihoz ment. Délelőtt Jancsihoz mentem. Náluk a várost csináltam. 10h-kor hazamentem. Franci már ott volt. Mondta, hogy a nagymami felé nem volt nem volt semmi. Utána jött Géza bácsi, apu nagybátyja Budáról. Azt mondta, hogy míg ideért, hatszor igazoltatták. Reggel is megjelent a »Szabad Nép«, és most is közölte a kormány névsorát. Ebéd utánra megjött Gyula és azt mondta, hogy vagy 800 tank és 250 kocsi lőszer jött a város felé. Délben elrendelték a tűzszünetet, de azért mégis lőttek. A rádióban mindent megpróbáltak, ami nem volt a Rákosi rendszer alatt. Például délben harangoztak. Nálunk volt Kolics bácsi és azt mondta, hogy tegnap kezdték a Kilián György (Mária Terézia) laktanya ostromlását, és még mindig tart. Azt is mondta, hogy a Práter utcai házak is kárt szenvedtek. Délután átmentem Jancsihoz.
Náluk a várost csináltuk. Én egy utcát és egy teret neveztem el a forradalomról. Este Nagy Imre miniszterelnök beszédet mondott. Beszédében megígérte, hogy megszűnik az ÁVH, nemzeti ünnep lesz március tizenötödike. Továbbá megígérte, hogy hazánk címere ifjúságunk követelése szerint újból a Kossuth címer lesz, és hogy 24 órán belül az orosz csapatok megkezdik a kivonulást.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://1956.mandiner.hu/trackback/26052