Véres csütörtök

2016. október 26. 12:08
25-én reggel már a felnőttek munkába mentek, de nekünk nem kellett iskolába menni. Délelőtt Gyulival játszottunk. Ekkor lövöldözéseket hallottunk.

„25-én reggel már a felnőttek munkába mentek, de nekünk nem kellett iskolába menni. Még mindig hallatszott lövés.A rendőrök már haza mertek menni. A stúdió végleges megtisztogatására most délelőtt került sor. 

Délelőtt Gyulival játszottunk. Ekkor lövöldözéseket hallottunk. A parlament előtt hatalmas tűzharc volt. Kérték, hogy Gerő mondjon le. Azonban nem mondott le. Ekkor a tüntetők kérték az Országház tetején levő vörös csillag eltávolítását, ezt meg is tették. Ekkor az ÁVH-sok és az oroszok a tüntetőkre lőttek. Ekkor  a  sok  ember  egyszerre  lehasalt,  majd  felkelt.  Akik  meghaltak  vagy  megsebesültek, a  földön maradtak. Hatalmas vérfürdő volt. A harc többnyire géppuskázásból állt, azonban az oroszok többször tankokból lőttek. A Parlament ablakai a nagy légnyomástól porrá törtek. Több mint ezer halott volt. A kanálisokba esővíz módjára csurgott a vér. Ez a harc végül is Gerőt lemondásra késztette. A harc az orosz csapat  megadásával, magyar győzelemmel végződött. A házakra kitűzték a nemzetiszín zászlót, melyből a címert kivágták. Az elesettek emlékére pedig a fekete zászló is ott lobogott minden ház kapuja fölött.

Anyukám azt mondta, hogy a Parlament előtti harc alatt a Külker. Minisztérium pincéjében voltak. Este a kimenési és csoportosulási tilalom ellenére is a közelben tüntetést rendeztek, énekelték a Himnuszt és egy Kossuth-dalt.”   

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azok, akik átélték a véres csütörtököt, az emberi gonoszság legalját, amikor civil asszonyokat, gyerekeket lőnek figyelmeztetés nélkül százszámra agyon egy világváros főterén, fényes nappal, az szó szerint fizikai rosszullétet érez, csak az emlékén is.
A vasárnapi füttyögők ugyanezek a legalja emberek voltak, illetve a leszármazottjaik.
Ám, ha nem is ők mind, de akik szervezték, küldték őket, ugyanabból a szennykanálisból-szarkanálisból valók.
Nem ma kezdték, őseik "1919. április 22-én idősebb Hollán Sándort, a Posta Takarékpénztár igazgatóját, miniszteri tanácsost, és fiát, ifjabb dr. Hollán Sándor kereskedelemügyi államtitkárt, a MÁV igazgatóját a vörös különítményes Lenin-fiúk hurcolták el I. kerületi, Pauler utcai otthonukból. A két férfit a Lánchídra vitték és a budai pillér mellett fejbe lőtték őket, holttestüket a Dunába lökték."
Így függnek egybe a dolgok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés