23-án este a diákság egy része a Rádióhoz megy

2016. október 23. 19:50

Kós Károly
Korunk
A diákság szétszalad. A Parlamenthez futnak, mire az ottaniak is a Rádióhoz indulnak, velük magyar katonaság. Egy kapitány reá akarja bírni az ávósokat, hogy engedjék az ifjúságot be, mire egy ávós lelövi a kapitányt.

„23-án délután gyűlés az Országház előtt: beszél Veress Péter, Nagy Imre, Gerő Ernő (ezt lehurrogják). Este a diákság egy része (munkások is) a Rádióhoz mennek, hogy bemondják a határozati pontjaikat. A Rádiónál ávósok nem engedik be őket az épületbe. Szétzavarások; könnygázbombák. A diákság szétszalad. A Parlamenthez futnak, mire az ottaniak is a Rádióhoz indulnak, velük magyar katonaság. Egy kapitány reá akarja bírni az ávósokat, hogy engedjék az ifjúságot be, mire egy ávós lelövi a kapitányt. Erre lövések, és az ávósok sortüzet adnak gépfegyverrel. Sebesültek, halottak. A fiatalság szétszalad. Katonák fegyvert adnak kezükbe, néhány munkás felkap 3 teherautóra, és Csepelre. Az ottani fegyver- és munícióraktárból fegyvert és muníciót szereznek, és vissza Pestre. Széjjelosztják a fegyvert és muníciót, és megtámadják a Rádiót, melyet ávósok védenek. Éjjel folyik a harc. A párt és kormány erre rendcsinálás céljából a Sz.fehérvári oroszokat hívja segítségül.”

(Részlet Kós Károly naplójából.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azok a fiatalok nem mengyi roland 90%-áért és nem L. (Latifundium?) Simon lászló földrablásaiért és nem az Uniós pénzek elzabrálóiért harcoltak.

(Na, köcsög bérbeírok, nyomkodjátok és irogassatok valami frappánsat!)

Hibáztál Krisztián!
Provokáltad azt aki megütött.
Tanult ember vagy, ezért igazán tudhatnád, hogy nem egyformán érzékenyek az emberek ha megzavarják ünnepüket.
Nekem az a véleményem,hogy az bunkóság,és nem gondoltam volna,hogy téged is eltérít ez a bunkó Juhász.
Egyébként lehet a fradi b középben újpestet éltetni,vagy Jézust egy mecsetben,vagy Orbánt egy DK gyűlésen, de annak lehetnek következményei.

Valóban, nem azért harcoltak. De most ezzel mit akartál mondani? Vannak mai fiatalok, akik ma ugyanúgy harcolnak valamiért, mint elődeik 56-ban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés